Er is nog hoop voor de Japanse maanlander SLIM

22 januari 2024

Op vrijdag 18 januari zou het gaan gebeuren. De Japanse SLIM - een afkorting voor Smart Lander for Investigating Moon - zou een zachte landing uitvoeren vlak bij het kleine kratertje Shioli, gelegen in de veel grotere krater Cyrillus

moon

En dat deed het ook. Maar wie de livestream mee volgde, zou verder niet veel wijzer worden. Want de bevestiging van die zachte landing kwam niet meteen. Die bevestiging kwam er eerst twee uur later tijdens een persconferentie. Positief nieuws dus, maar daar bleef het dus bij. Want het zonnepaneel van SLIM werkte niet. SLIM zelf werkte wel, maar moest dus overleven op batterijstroom.

Telemetriedata liet uitschijnen dat het paneel naar het westen was gericht. Of anders uitgedrukt, SLIM was bij de landing op de verkeerde zijde neergekomen.

Prioriteit werd dan gegeven aan het zo snel mogelijk downloaden van alle vergaarde data tijdens de afdaling en landing. Dat lukte en het toestel werd uitgeschakeld met een batterij nog voor 12% opgeladen.

Men wacht nu tot de lokale namiddag, als de zon meer in het westen aan de hemel staat. Bedoeling is om dan SLIM terug op te starten in de hoop dat de panelen dan wel energie produceren. Vermoedelijk kan dat al op 24 januari.

Of de lander zijn hoofdopdracht heeft uitgevoerd - zeer precies landen nabij het vooraf opgegeven punt - is ook niet geweten. Duidelijkheid daaromtrent zou binnen enkele weken volgen.