Grootste potentieel gevaarlijke asteroïde gedetecteerd in 8 jaar

05 januari 2023

Waarnemingen in de schemering zien 3 grote aardscheerders op de loer in het binnenkant van ons zonnestelsel.

Placeholder

Schemerwaarnemingen met de Dark Energy Camera van het Cerro Tololo Inter-American Observatory in Chili, een programma van de Amerikaanse NSF, het door de National Science Foundation gesteunde NOIRLab, hebben astronomen in staat gesteld om drie Near-Earth Asteroids, of NEA's (*), te spotten die zich in de schittering van de zon bevonden. Een daarvan is het grootste potentieel gevaarlijke object voor de aarde dat in de afgelopen acht jaar is ontdekt. De NEA's maken deel uit van een ongrijpbare populatie die op de loer ligt in de banen van de aarde en Venus.

Bij de afbeelding: Astronomen hebben drie nieuwe asteroïden in de buurt van de aarde ontdekt die zich verschuilen in de schittering van de zon. Afbeelding: DOE/FNAL/DECAM/CTIO/NOIRLAB/NSF/AURA/J. da Silva/Space Engine


Dit gebied is een berucht en uitdagend gebied voor waarnemingen omdat asteroïdenjagers te kampen hebben met het licht van de nabije zon. Door echter gebruik te maken van de korte maar gunstige waarnemingsomstandigheden tijdens de schemering, vonden de astronomen een ongrijpbaar trio van NEA's. De resultaten worden gerapporteerd in The Astronomical Journal.

De ene is een 1,5 kilometer brede asteroïde genaamd 2022 AP7, die een baan heeft die hem op een dag op het pad van de aarde kan plaatsen. De andere asteroïden, 2021 LJ4 en 2021 PH27, hebben banen die veilig binnen de baan van de aarde blijven. 2021 PH27 is de dichtst bekende asteroïde bij de zon. Als zodanig wordt het oppervlak tijdens zijn baan heet genoeg om lood te smelten.

"Ons schemeronderzoek doorzoekt het gebied binnen de banen van de aarde en Venus op zoek naar asteroïden", zegt Scott Sheppard, een astronoom aan de Carnegie Institution for Science en de hoofdauteur van de paper die dit werk beschrijft. "Tot dusver hebben we twee grote asteroïden in de buurt van de aarde gevonden die ongeveer 1 kilometer breed zijn, een grootte die we planeetmoordenaars noemen."

Er zijn waarschijnlijk nog maar een paar NEA's met vergelijkbare maten te vinden, zei hij. "Tot nu toe zijn slechts ongeveer 25 asteroïden ontdekt met banen die volledig binnen de baan van de aarde liggen, vanwege de moeilijkheid om te observeren in de buurt van de zon."

Martin Still, een programmadirecteur bij de afdeling Astronomische Wetenschappen van NSF, voegde eraan toe: "Bewijs van NEO-inslagen vind je overal op onze planeet en grote botsingen in het verleden hebben de loop van het leven op aarde aanzienlijk veranderd. Ontdekkingen als deze helpen het bewustzijn en begrip van planetaire bedreigingen te vergroten en een 'telling' van NEO's op te bouwen."

Vertaler
Jan Vyvey
Bron
NSF