LIVESTREAM(S) - Starliner - Lancering en ISS-koppeling

05 mei 2024

[UPDATE 23.05] Het hier al vermelde heliumlek lijkt meer werk en zorgen op te leveren dan men eerder deed uitschijnen. Men neemt zijn tijd en de lancering is voorlopig ingepland voor zaterdag 1 juni

Livestream

[UPDATE 18.05] Boeing neemt wat meer tijd om het (kleine) heliumlek in de Service Module van Starliner te bekijken. Met andere woorden, de lancering wordt nog een paar dagen uitgesteld, meer bepaald naar zaterdag 25 mei.

[UPDATE 16.05] Omwille van de problemen met de lanceerraket werd de Atlas V met Starliner terug naar binnengerold. Een klep werd met succes vervangen en getest, maar er dook een nieuw probleem op, deze keer met één van de stuurraketjes van Starliner zelf. Er lekte helium weg. En dat zorgde meteen voor extra uitstel. De lancering zou nu op 21 mei doorgaan.

[UPDATE 08.05] De eerste lanceerpoging moest worden uitgesteld door problemen met een klep in de zuurstoftank van de tweede trap van de Atlas V raket (de Centaur Upper Stage). Die klep - zo heeft men besloten - moet vervangen worden en dus zal de Atlas V met de Starliner weer naar de integratiehal moeten gereden worden. Een lancering is nu voorzien tijdens de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 mei om 00u16 onze tijd. Als dat zo blijft, plannen we enkele dagen eerder de nieuwe livestream(s) in.

[UPDATE 07.05] Door een technisch probleem met de lanceerrraket werd de lancering uitgesteld. Een nieuwe lanceerdatum werd nog niet bekend gemaakt. Van zodra dat geweten is, passen we het tijdstip van de livestream en de onderstaande tekst aan.

 

Eindelijk is het zover. Na vijf jaar problemen wordt nu de eerste bemande ruimtevlucht van Starliner uitgevoerd, een nieuwe capsule gebouwd door Boeing voor NASA.

Na de laatste vlucht van de Amerikaanse Space Shuttle moest NASA uiteraard iets hebben om mensen en vracht naar het ruimtestation te sturen. In kader van het zogenaamde Commercial Crew programma koos men bij NASA voor twee capsules. Enerzijds was er de Crew Dragon van SpaceX, anderzijds dus de Starliner van Boeing. Beide firma's moesten met hun capsule eerst een onbemande demonstratievlucht uitvoeren en daarbij aantonen dat die capsule automatisch met het ISS kon koppelen. Als dat lukte, volgde er nog een bemande demonstratie. Waarna volgens het contract zes operationele vluchten zouden volgen.

SpaceX deed op 2 maart 2019 zijn onbemande vlucht, en op 30 mei 2020 zijn tweede vlucht. Die tweede vlucht haalde heel wat aandacht omdat eindelijk negen jaar na de laatste Shuttle-vlucht er weer Amerikaanse astronauten met een Amerikaanse raket vanop Amerikaanse bodem de ruimte in gelanceerd werden.

Boeing deed zijn onbemande demonstratie op 20 december 2019. Maar deze zgn Orbital Flight Test kende een valse start en de koppeling met het ruimtestation moest geschrapt. Het zou tot mei 2022 duren eer Boeing (op eigen kost) die onbemande demonstratie vlucht wel met succes kon afronden. Door allerlei nieuwe problemen zou de bemande demonstratievlucht - Crew Flight Test - herhaaldelijk uitgesteld moeten worden.

Met Urania's ruimtevaartbabbelaar Koen Geukens volgen we zowel de lancering als de koppeling. De link naar de twee livestreams vind je hieronder. Als introductie is er ook Ruimtevaartbabbel 61 waar we terugblikken op die vijf jaar Starliner-problemen. Ook die link vind je hieronder. Je vindt er ook een link naar Ruimtevaartbabbel 62 waar we kort het probleem met de Atlas V bespreken.

Ruimtevaartbabbel 61 - Starliner - De moeilijke weg naar een eerste bemande lancering

Image
Starliner

Ruimtevaartbabbel 62 - Lancering Starliner uitgesteld ... Waarom?

Image
Starliner

Zaterdag 01.06.2024 - 17u45 - LIVESTREAM - Lancering v/d eerste bemande Starliner

Image
Livestream

[UITGESTELD] Datum/Uur nog te bepalen- LIVESTREAM - Starliner koppeling met het ISS