Michiel Coignet Colloquium op 26 november

23 november 2023

Urania herdenkt één van Antwerpens grootste wetenschappers en heropent een meer dan 100 jaar oude sterrenwacht in hartje Antwerpen.

Michiel Coignet Observatorium

Zondag 26 november, tijdens de Dag van de Wetenschap, organiseert Volkssterrenwacht Urania een colloquium ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van het overlijden van Michiel Coignet. 


Deze 16de eeuwse wiskundige, astronoom en instrumentenmaker, werkzaam voor het Antwerps stadsbestuur en later voor de aartshertogen Albrecht en Isabella, en tijdgenoot van Rubens en Plantin was destijds beroemd in de hele Europese wetenschappelijke wereld.  Maar is ondertussen spijtig genoeg compleet in de vergetelheid geraakt.
Het colloquium (inschrijven niet meer mogelijk) gaat zondagnamiddag door in zaal Zirkus, Zirkstraat 36, Antwerpen. Op het programma een aantal gerenommeerde sprekers, waaronder burgemeester Bart De Wever, die elk een aspect van het werk van Coignet en van de tijd waarin hij leefde zullen belichten:

dr. Roger Van der Linden, Urania-medewerker en colloquiumvoorzitter: inleiding
dr. Ad Meskens, lector wiskunde, Departement Onderwijs en training, AP-Hogeschool, Antwerpen: "Michiel Coignet en het oplossen van hogere-graadsvergelijkingen"
dr. Zanna Van Loon, Conservator oude drukken en handschriften, Museum Plantin-Moretus: "Vroegmoderne wetenschappelijke kennis in druk. Inzichten in het gedrukte oeuvre van Michiel Coignet"     
Prof. Emer. dr. Kris De Baere: "De invloed van Michiel Coignet op de oceaannavigatie in de vroege  17de eeuw"      
Prof. em. dr. ir.arch. Piet Lombaerde: "Michiel Coignet en zijn militaire kennis: een status questionis"
Arch. Rutger Steenmeijer, bestuurder BV Steenmeijer Architecten: "De Antwerpenaar Michiel Coignet en de Sint-Jacobskerk"     
Bart De Wever, Burgemeester Antwerpen: "Het Antwerpen van Michiel Coignet"
 

Aansluitend aan het colloquium zal burgemeester De Wever het Michiel Coignet Observatorium officiëel openen. 


Deze sterrenwacht, gelegen op hetzelfde adres, Zirkstraat 36,  werd begin 20e eeuw opgericht door het (Koninklijk) Sterrenkundig Genootschap van Antwerpen.  Na de eeuwwisseling geraakte het observatorium in onbruik.  Medewerkers van Volkssterrenwacht Urania zijn momenteel volop bezig (in samenspraak met het KSGA) met de restauratie van de site en van de telescopen.  


Met dit observatorium krijgt Michiel Coignet eindelijk zijn stekje in de stad waar hij een leven lang woonde en werkte.   Vanaf volgend voorjaar zal Urania op regelmatige basis waarnemingsavonden inrichten in dit hernieuwd observatorium.   Antwerpenaars zullen dan in hun eigen stad maan en planeten kunnen komen bewonderen.