Opnieuw sterrenkijken in hartje Antwerpen tijdens de erfgoeddag van 21 april 2024

11 april 2024

In november 2023 werd door burgemeester Bart De Wever de meer 100 jaar oude sterrenwacht in de Zirkstraat officiëel heropend en herdoopt als “Michel Coignet Observatorium”, genaamd naar de 16e eeuwse Antwerpse wiskundige en astronoom.  De oorsprong van de sterrenwacht ligt in het begin van de 20e eeuw toen een aantal amateursterrenkundigen zich verenigden in het ‘Koninklijk Sterrenkundig Genootschap van Antwerpen’ en een observatorium bouwden op het dak van een gebouw in de Zirkstraat, hartje Antwerpen.

Na de verhuis van het Genootschap naar Brasschaat in de jaren ’80 is het observatorium stilaan in onbruik geraakt.  Recent heeft Volkssterrenwacht Urania het beheer van de site overgenomen en de laatste maanden hebben vrijwilligers van Urania hun handen uit de mouwen gestoken om zowel  koepel als de waarnemingsruimte grondig te renoveren en ook de telescopen een restauratiebeurt te geven.  Het is de bedoeling om regelmatig kijkavonden voor het grote publiek te organiseren: men zal eindelijk opnieuw sterren kunnen kijken midden in de koekenstad!

Michel Coignet Observatorium

 

Vier maanden na de inhuldiging door de burgemeester tijdens de Dag van Wetenschap gaat het Michel Coignet Observatorium nu voort eerst open voor het grote publiek tijdens de Erfgoeddag van 21 april. Urania gaat een mobiel planetarium installeren in zaal Zirkus waar om de 30 min een voorstelling zal doorgaan, telkens met maximaal 20 bezoekers. Die krijgen na afloop van die voorstelling de kans om de koepel te bezoeken, waar ze - bij helder weer – op een veilige manier de zon zullen kunnen waarnemen. 

 

 

De eerste voorstelling in het planetarium start om 13h00, nadien om het half uur, met de laatste start om 17h30.  De prijs voor de planetariumvoorstelling en het bezoek aan de waarnemingskoepel is 5 euro per persoon.  Tickets zijn nog te koop de kassa. 

Tags