Zomerdriehoek terug in zicht!

21 juni 2024

Het is weer de tijd van het jaar! In juli verschijnt de zomerdriehoek opnieuw aan de horizon.

Zomerdriehoek

In de maand juli rond 23h vinden we de (rechthoekige) Zomerdriehoek boven de zuidoostelijke horizon. De top van de driehoek is de ster Wega van de Lier. Links daaronder schittert Deneb van de Zwaan en nog meer naar beneden en naar rechts staat Altair van de Arend. 

De Lier (Lyra in het latijn) is een klein maar opmerkelijk sterrenbeeld. De Lier ziet eruit als een scheefgezakte rechthoek van vier minder opvallende sterretjes. Tussen de twee onderste bevindt zich de zogenaamde Ringnevel.  

Het is een oude ster die aan het eind van haar leven gekomen is. Hierbij laat ze langzaam haar buitenste gaslagen in de ruimte ontsnappen. Deze gaslagen worden door het hete overblijfsel van de ster tot oplichten gebracht. Spijtig genoeg heb je om dit te zien al een flinke telescoop nodig. Misschien dan toch eens afzakken naar de plaatselijke volkssterrenwacht.

Door de tollende beweging van de aardas (precessiebeweging) zal de Poolster langzaam zijn plaats aan de hemelnoordpool verlaten. Binnen 12 000 jaar zal Wega deze positie overnemen.

Bron
foto: © Vito Technology, Inc.
Tags