In juli zijn er weer wat planeten te zien.
Ontdek wat er allemaal te zien is aan de hemel deze maand.

De zichtbare planeten
Mercurius is deze maand niet te zien.
Venus is zichtbaar boven de oostelijke ochtendhemel. De planeet staat in de Stier (Taurus).
Mars is te vinden aan de westelijke hemel in de late avondschemering. Het wordt steeds moeilijker om deze planeet te vinden, op het einde van de maand gaat hij al anderhalf uur na de zon onder.
Jupiter wordt pas tegen het einde van de maand zichtbaar aan de oostelijke ochtendhemel in de nabijheid van Venus.
Saturnus is in de nanacht te zien laag boven de zuidoostelijke horizon.Venus. Venus.
De maan en planeten als wegwijzer
Donderdag 3 juli om 19h55 staat de aarde het verst van de zon. Ze komt dan in het aphelium van haar elliptische baan. De afstand tot de zon bedraagt nu iets meer dan 152 miljoen km. Het verschil met het dichtste punt op 3/1 (perihelium) bedraagt 5 miljoen km. De seizoenen worden echter niet bepaald door het verschil in afstand tot de zon, wel door de hoogte van de zonnestand aan onze hemel en die is nu het grootst voor het noordelijk halfrond.
Donderdagnacht 3 juli rond 23h30 vinden we de maan laag boven de zuidwestelijke horizon, vlak onder Spica, de helderste ster van de Maagd (Virgo).
Maandagnacht 7 juli rond middernacht staat de maan (91 % verlicht) in de Schorpioen (Scorpius) dicht bij de rode Antares, de helderste ster van dit sterrenbeeld. Antares wordt ook wel de "tegenhanger van Mars" genoemd vanwege zijn rode kleur, die lijkt op die van de planeet Mars. Het is een van de helderste sterren aan de hemel en een van de grootste bekende sterren.
Maandag 14 juli om 4h staat Venus in de Stier in het oostnoordoosten, 3 graden ten noorden van de oranjerode Aldebaran. Iets hoger aan de hemel zien we de Plejaden.
Maandag 14 juli om 10h stopt de oostwaartse beweging van Saturnus aan de sterrenhemel. De geringde planeet die om 0h28 opkomt in het oosten gaat zich vanaf dan westwaarts bewegen tussen de sterren. Dit noemen we in retrograde zin want in het algemeen bewegen de buitenplaneten oostwaarts t.o.v. de sterren. Rond hun oppositiedatum (21 september voor Saturnus) keert de richting even om en vormt hun schijnbare baan een lus aan de hemel. Dit effect wordt veroorzaakt door de snellere beweging van de aarde om de zon.
Dinsdagnacht 16 juli rond 1h30 staat de maan laag in het zuidoosten. Saturnus staat iets verder naar het oosten (linksonder de maan).
Vrijdagnacht 18 juli rond 4h staat de maan (in Laatste Kwartier) tussen Saturnus (rechts) en Venus (links) aan de oostelijke hemel.
Zondagochtend 20 juli rond 4h30 vinden we de maan in het oosten vlakbij de Plejaden. De dag nadien op 21 juli rond dezelfde tijd staat ze tussen de Plejaden en Venus. Dinsdagochtend is de smalle maansikkel doorgeschoven tot bij Jupiter. De gasplaneet is om 4h09 opgekomen.
Voorbode meteoren
Vanaf deze periode is er meer en meer kans om 'vallende sterren' te zien. De delta-Aquariden Zuid hebben een flauw maximum op 28/7 en de alfa-Capricorniden op 30/7. Beide zwermen geven trage en heldere meteoren. De bekendste zwerm (Perseïden) heeft haar maximum pas op 13/8.
Gebruik eens een verrekijker
Velen hebben momenteel wat meer vrije tijd en kunnen 's nachts wat langer opblijven. Hebt u er ooit al eens aan gedacht de sterrenhemel te verkennen met een verrekijker? U zal verwonderd zijn van al de dingen die u kan zien.
In plaats van de zowat 2000 sterren die u in goede omstandigheden met het blote oog kan zien, zal u er met de verrekijker tienduizenden kunnen waarnemen. En dan vertellen we nog niets over de talrijke nevels die u met een stabiel opgestelde verrekijker kan zien! Hoe donkerder de hemel, des te mooier het spektakel.
Op vakantie
Al wie op verlof gaat in noordelijke of zuidelijke richting moet de sterrenhemel eens vergelijken met die van ons land. De poolster staat bij ons op 51°, (onze breedteligging op de aarde: 51° NB), hoe meer naar het noorden, hoe hoger de Poolster aan de hemel staat. Zij die naar het zuiden trekken zullen Polaris lager moeten zoeken.
Let daar ook op de sterrenbeelden die bij ons slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn aan de zuidelijke hemel bv. de Schorpioen. Reeds in het zuiden van Frankrijk is dit mooie sterrenbeeld in de zomer volledig te zien.