Komeet C/2023 P1 (Nishimura)

24 augustus 2023

We waren al gewend aan de ontdekking van kometen door automatische opzoeksystemen. Maar het blijft mogelijk voor een astronoom om een komeet te ontdekken! Op 11 augustus nam de Japanse amateur-astronoom Hideo Nishimura een helder object waar vlakbij de zon. Niemand had het eerder gezien omdat het object verloren ging in het zonlicht. Een komeet? Op 15 augustus bevestigde het Minor Planet Center officieel de ontdekking. De komeet kreeg als naam: C/2023 P1 (Nishimura).

Komeet 2021 A1 Leonard
Image
Komeet C/2023 P1 (Nishimura) - Foto Dan Bartlett

Bij de foto: Komeet C/2023 P1 (Nishimura) werdd hier gefotografeerd op 15 augustus (June Lake in California, USA), met een Celestron C14 HyperStar en een ZWO ASI2600MC pro camera. De foto is een combinatie van 20 opnames met telkens een 15 seconden belichtingstijd. Foto: Dan Bartlett.


Komeet Nishimura staat momenteel in de Tweelingen en trekt eind augustus naar de Kreeft. Half september kan de komeet waargenomen worden in de Leeuw. En vervolgens trekt de komeet rond de periheliumdoorgang door de Maagd. De komeet kan dus alleen in de vroege ochtend worden waargenomen kort voor zonsopkomst, of na de periheliumdoorgang ’s avonds na zonsondergang.

Theoretisch zou deze komeet helder genoeg kunnen worden om waar te nemen met het blote oog. Eerste schattingen gewagen immers van een helderheid begin september tussen magnitude 4 en 5. Maar de helderheid van een nieuw ontdekte komeet is erg onvoorspelbaar. Bovendien is het ook mogelijk dat deze komeet uit elkaar valt tijdens de nadering van de zon.

Mocht P1/Nishimura de passage van de zon overleven, dan kan de komeet worden waargenomen na zonsondergang op 18 september in het sterrenbeeld Maagd. Daarna zal de staartster snel zwakker worden omdat hij zeer snel van de aarde en zon wegtrekt. Half oktober zal hij alweer zo lichtzwak zijn dat de komeet alleen nog met sterke telescopen kan worden gezien.

Voor bijkomende info, efemeriden en kaartjes wordt verwezen naar de website van de VVS - Hemelkalender.


Meer .... 
Voor wie de uitdaging wil aangaan, volgt hierna een kaartje voor 26 augustus.

Image
Komeet C/2023 P1 (Nishimura) - Kaartje 26/08/2023

Bij de afbeelding: Komeet C/2023 P1 (Nishimura) op één lijn met Castor en Pollux uit de Tweelingen op 26 augustus aan de ochtendhemel


En hoe ziet het pad van de komeet er uit voor de nabije toekomst?

Dit is het pad van de komeet voor de nabije toekomst. De geschatte helderheid staat tussen haakjes:
26 augustus: gaat de Kreeft binnen (mag 8,1).
5 september: komt in de Leeuw (mag 6,3).
7 september: passeert op 0°16' van de ster ε Leo (mag 3,0) in de Leeuw (mag 5,8).
9 september: passeert op 0°20' van de ster ζ Leo (mag 4,0) in de Leeuw (mag 5,3)
12 september: bereikt de dichtste nadering van de aarde op een afstand van 0.29 AU in de Leeuw (mag 4,6).
15 september: passeert op 0°10' van de ster β Leo (mag 2,1) in de Leeuw (mag 4,1) en gaat dan het sterrenbeeld Maagd binnen.
17 september: de komeet (mag 4,0) bereikt het perihelium in de Maagd.
22 september: passeert op 1°30' van de ster γ Vir (mag 2,7) in de Maagd (mag 5,2).


En de naam C/2023 P1 (Nishimura)? De naam van de komeet bevat gegevens over waar en wanneer hij voor het eerst werd gezien.
De letter C duidt op een niet-periodieke komeet. Kometen van dit type komen uit de Oortwolk en kunnen slechts eenmaal door het zonnestelsel gaan.
“2023 P1” betekent dat de komeet werd ontdekt in 2023, in de eerste helft van augustus (dit komt overeen met de letter P in het IAU komeet naamgevingssysteem en was het eerste dergelijke object dat in dezelfde periode werd ontdekt);
“Nishimura” betekent dat de ontdekking werd gedaan door Hideo Nishimura, de Japanse astronoom.

 

Bronnen:
o.a.
https://starwalk.space/nl/news/new-comet-c2023-p1
https://www.weerenradar.be/weer-nieuws/nieuwe-komeet-ontdekt-mogelijk-met-het-blote-oog-te-zien
https://astronomynow.com/