Weerkunde

 

Leden die de cursus weerkunde volgden, zijn nadien welkom in de Werkgroep Weerkunde!

In coronavrije tijden komen we 10 keer per jaar samen. In principe is dat elke eerste vrijdagavond van de maand, met uitzondering van juli en augustus.

Op basis van prognosekaarten die we zelf interpreteren, stellen we een weerbericht op voor de volgende 7 dagen. De maand nadien evalueren we onze voorspellingen en proberen daaruit te leren om het steeds beter te doen.

Naast dit vaste item kan alles aan bod komen wat met weer en klimaat te maken heeft. Bijzondere weerfenomenen die we zelf geobserveerd hebben, een kennismaking met websites rond weer en klimaat, nieuws rond de klimaatverandering, opfrissen van onderdelen van de cursus weerkunde, enzovoort.

 

De werkgroep verzorgt tevens de jaarlijkse cursus weerkunde die elke keer op ruime belangstelling kan rekenen.

 

Dagelijks worden door de Werkgroep Weerkunde Njord in de weertuin van volkssterrenwacht Urania temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid, luchtdruk, windsnelheid en windrichting opgemeten. De metingen worden doorgestuurd naar de Vlaamse Vereniging voor Weerkunde, een werkgroep van de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde (VVS), die ze, samen met metingen van andere locaties, publiceert in haar maandblad Halo.

 

Werkgroepleider: René Poriau

Contact: info@urania.be