L

Laatste kwartier Het laatste kwartier is de maanfase, waarbij de linker helft van de maan verlicht is (in Nederland en België tenminste, op het zuidelijk halfrond is het de rechterhelft).
Lente De lente is een van de vier seizoenen in het jaar, de andere zijn zomer, herfst en winter. Onze lente duurt van ruwweg 21 maart tot 21 juni en is met bijna 93 dagen de tweede van de vier seizoenen in lengte. Het verschil in lengte tussen de seizoenen wordt veroorzaakt door de excentriciteit van de aardbaan.
Lente-equinox Zie equinox.
Lentepunt Het lentepunt is het snijpunt van de ecliptica en de hemelevenaar. Wanneer de aarde in het lentepunt staat, staat de zon recht boven de evenaar en begint de lente. Het lentepunt is het nulpunt voor zowel het equatoriale coördinatenstelsel (0 uur rechte klimming) als het ecliptische coördinatenstelsel (0° ecliptische lengte), die beide in de astronomie gebruikt worden.
Libratie Een op- en neergaande en heen- en weergaande beweging die verband houdt met de draaiing van de maan om de aarde.
Licht Licht is een vorm van elektromagnetische straling, en vormt de basis van waarnemen in de sterrenkunde. Met 'licht' bedoelen we meestal 'zichtbaar licht': licht dat door het menselijk oog kan worden waargenomen. Licht wordt in de natuurkunde voorgesteld als zowel een golf- als een deeltjesverschijnsel. Het licht van een hemellichaam, zoals bijvoorbeeld de zon, wordt in het laatste geval voorgesteld als een stroom fotonen.
Lichtjaar De afstand die het licht in een jaar aflegt. Een lichtjaar is dus geen tijdseenheid maar een afstandseenheid om afstanden van sterren te meten. Een lichtjaar is 9.460.730.472.580,8 km.
Lichttijd De lichttijd van een object in ons zonnestelsel is de tijd die het licht van dat object nodig heeft om de aarde te bereiken. De lichttijd is belangrijk om de schijnbare positie van bijvoorbeeld een planeet uit te rekenen in plaats van de ware positie. De lichttijd voor de maan is circa 1,3 seconden, voor de zon is dat 8,3 minuten en voor de planeten is dit enkele minuten tot enkele uren.
Lichtvervuiling Met lichtvervuiling wordt de grote hoeveelheid, vaak overbodig, kunstlicht bedoeld die wordt uitgestraald door bijvoorbeeld straatlantaarns, broeikassen, gevelverlichting, huishoudens, et cetera. Wetenschappers vrezen dat de lichtvervuiling het dag- en nachtritme van flora en fauna danig kan storen, en ook voor de mens slaapproblemen en psychische problemen tot gevolg kan hebben. Ook voor sterrenkundigen is de lichtvervuiling net zo schadelijk als het woord doet vermoeden.
Lokale tijd De lokale tijd is de tijd die op de klokken op een bepaalde plaats op aarde wordt aangegeven. Vroeger werd hiervoor de zonnetijd gebruikt, waardoor praktisch iedere stad zijn eigen tijd had. Tegenwoordig is de aarde opgedeeld in tijdzones, zodat het tijdsverschil tussen twee plaatsen meestal een geheel aantal uren is. De lokale standaardtijd in België en Nederland is de Midden-Europese Tijd (MET).
Lunisolaire kalender Een kalender gebaseerd op de maan. Om het jaar steeds in hetzelfde jaargetijde te laten beginnen wordt periodiek een 13e maand ingelast.